пʼятницю, 10 березня 2017 р.

Як змiнилася освiта за роки незалежностi України

Усі новини в галузі освіти, які, на мою думку, є найважливішими, спрямовані на те, щоб осучаснити нашу систему освіти та синхронізувати її зі світовою – за формальними та змістовними ознаками. Впровадження нових термінів, систем оцінювання знань, загальноприйнятних ступенів освіти, а також, що найголовніше – нового змісту і методології освіти – скеровано на те, щоб зробити українців конкурентними на глобальному світовому ринку праці на сьогодні і в майбутньому.

Введення 12-бальної системи оцінювання у школах 
2000 рік
Можливо, увічнені у фольклорі «тверда п'ятірка» або скандальна «одиниця» справляли більше враження. Але 12-бальна система надає вчителю можливість індивідуального, точного та, зрештою, справедливого оцінювання. Адже кожному балу старої системи відповідають цілих три бали нової. Тобто 10, 11 та 12 – це все «п'ятірка», а конкретніше: «п'ятірка з мінусом», просто «п'ятірка» та «п'ятірка з плюсом». Втричі тонкіше налаштування, яке краще пристосоване до оцінки знань, навичок та старань кожної окремої дитини.
Впровадження Болонського процесу у вищих навчальних закладах 
2005 рік
Варто зазначити, що Україна приєдналася до Болонського процесу лише через шість років після того, як ця система була впроваджена в Європі. Мета Болонської системи – ще більша мобільність, універсальність і гнучкість освітнього ринку, узгодження університетських систем різних країн.
Скасування в Україні обов'язкової п'ятирічної вищої освіти з отриманням ступеню «спеціаліст» і, натомість, введення таких ступенів, як «бакалавр» та «магістр», зробили систему нашої вищої освіти тотожною світовій. Отже, українські студенти мають можливість вільно обирати, в якому вищому навчальному закладі продовжувати навчання. До того ж, їхні дипломи тепер розуміють закордонні роботодавці.
Започаткування обов'язкового зовнішнього незалежного оцінювання – ЗНО 
2008 рік
Система ЗНО стала одним з небагатьох реально функціонуючих соціальних ліфтів, надавши можливість талановитим та сумлінним дітям з провінції, із незабезпечених або неблагополучних родин вступати до кращих вишів країни. Заміна екзаменів, коли у екзаменатора був величезний простір для маніпулювання, на тести, що перевіряються анонімно, зруйнувала систему домовленостей та хабарів серед викладачів вищих навчальних закладів, які займалися вступними іспитами.
Зникнення ступенів «спеціаліст» та «кандидат наук» 
2016 рік
Ще один крок до переходу на європейські стандарти. Згадані освітньо-кваліфікаційні рівні існували лише в радянській системі освіти і були незрозумілими за кордоном – на ринку праці та в науковому середовищі. Це природній наступний крок після впровадження загальноприйнятних рівнів «бакалавр» та «магістр».
Схвалення реформи середньої освіти: концепція «Нова школа»
Схвалення концепції реформи середньої освіти «Нова школа» Кабінетом міністрів України фактично є стартом шкільної освітньої реформи. Планується докорінно змінити Держстандарт, програми та написати нові підручники для того, щоб українська середня освіта позбулася ознак жорсткої уніфікуючої системи зразка ХХ сторіччя, яка  заповнює мозок учнів непотрібними фактами і виховує сумлінних та бездумних виконавців вказівок керівника.
Програму буде переформатовано на користь актуальних навичок сьогодення – інноваційності, розвитку критичного мислення та емоційного інтелекту, вміння працювати в команді, самостійно здобувати знання та постійно вчитися.
Опанування цими навичками допоможе нашим дітям з легкістю адаптуватися до будь-яких умов сучасного надзвичайно мінливого ринку праці та створювати там власні проекти.
Чи потрапило щось із цього переліку до рейтингу 100 найважливіших новин України, ви зможете дізнатися у Музеї новин, що відкрився у Мистецькому Арсеналі 2 березня. Крім того, ви зможете відчути себе свідками найвизначніших подій сучасної України, на власні очі побачити унікальні експонати – від чернетки Акта проголошення незалежності України до легендарної машини волонтерів із зони АТО, від космічної їжі та "Кобзаря", який літав у космос із Леонідом Каденюком, до чемпіонських поясів братів Кличків. А також спробувати себе у ролі журналіста або ведучого випуску новин.
11 березня у Музеї вiдбудеться "Селфi уiенд", де ви зможете зробити селфi у ролi ведучих новин. А о 12:00 можна буде познайомитися та поспiлкуватися з ведучими телеканалу 1+1: Русланом Сенiчкиним, Анатолiєм Анатолiчем, Мариною Леончук, Людмилою Барбир, Валентиною Хамайко, Олександром Поповим.  Підписуйтесь на сторінку Музею новин, щоб бути в курсі подій.

Музей новин
2 - 26 березня  
Мистецький арсенал
м. Київ, вул. Лаврська, 10-12
Час роботи: вт-нд 11:00- 12:00
Вартiсть квитка 60 грн,
для дiтей, студентiв, пенсiонерiв - 30 грн

Немає коментарів:

Дописати коментар